Bringing Bali to Matapouri

Sitting in Macan Café in Canggu, Bali, Mark was struck by an idea. “There was something about the space I really loved,” he says. “The way the whole room could be entirely opened up was just magic.”

That Balinese knack for bringing the outside in became the central inspiration for an extensive renovation, which saw Mark’s existing 1970s farm cottage transform into a laid-back riff on resort-style living.

Designed by HB Architecture, and carried out by Northland builder Marcus Henley-Smith and his team, the renovation put natural materials to impeccable use. Cedar cladding and band-sawn posts feature outside – with a plywood kitchen and solid timber benchtops carrying the coastal Balinese theme through to the interior.

As Marcus explains, planning ahead was critical to this complex and high-quality build’s success. “We probably had about six meetings at the site before we got started,” he remembers. “It meant we were on the same page from day one, and we could put all our energy into the workmanship.”

Proof of that energy is evident throughout the home, from the top of the gable roofing to the dark teak floors. “I give enormous credit to Marcus,” says Mark. “His dedication and attention to detail were faultless.”

Today, the home’s early inspiration has turned into one of its greatest assets. The spacious outdoor area’s horizontal cedar shutters are designed to keep out – or invite in – the elements, creating a space for year-round use that is sure to be enjoyed for years to come.

Location: Matapouri | Northland

See other Revere projects