From bach to beautiful

Having enjoyed their shared Tawharanui Peninsula bach for more than 15 years, these two Auckland-based couples felt it was high time for a revamp.

“We wanted something uncomplicated and understated, but with solid construction and superior fabrication,” says one of the home’s co-owners. “The property will hopefully be used by our two families for generations, so longevity was more important than ‘wow’ factor or resale value.”

The original bach was demolished to make way for a new pavilion-style home, designed by a Christchurch architect with the surrounding environment in mind. A scale model of the initial design proved invaluable – not just for minor dimensional changes, but for exploring design and material options throughout the build.

Oversized castle-style front doors and a grand atrium entranceway set the tone for the house, which features two separate accommodation wings. Back-to-back fireplaces link the main living room to the indoor/outdoor area, with sliding louvres creating a sheltered space, where extended families and friends can gather all year round.

Builder Justin Molloy, of Bungalow & Villa Renovation Specialists, had a hand in more than just the home’s construction. His vast experience with major renovations shone through in the material choices and design

details, both inside and out. “The owners wanted a quality statement, and a functional

design that would stand the test of time,” he says. “That meant we needed to achieve the right proportions, with some indulgence allowed for the right materials.”

Justin’s search for the right materials went global, with cedar cladding from Canada, a hearth made of Indian cut stone, and old-fashioned nails from America to finish the entrance doors. English elm slabs were dressed to create vanity tops, and a recycled 4.8 metre ironbark wharf beam was made

into a stunning mantelpiece. Justin also put his creativity to work, bringing in a special paint to finish the precast slabs, and an artist to age the mahogany castle doors with chains.

With two couples involved in the project, effective and timely communication was paramount. “Justin was a fantastic project manager. We love the property and there is nothing we would change,” says the co-owner.

Along with the 400m2 main house, the 10 acre lifestyle block’s original woolshed was re-sited and renovated. A new three bay American-style barn was also erected, leaving no shortage of space for bigger family events.

“We’re all delighted with the sculptural form, spaces, finishes, and how it all works,” adds the co-owner. “The property is going to stand us all in good stead for many years to come.”

See other Revere projects